2016 m. vasario 26 d., penktadienis

Kūrybinės dirbtuvės su iliustratore Lina Mumgaudyte

Tekstas: Vitalija Povilaitytė-Petri
Nuotraukos: Ramunė Skruodienė ir Vitalija Povilaitytė-Petri



Vasaris - knygų mugių mėnuo. Šiais metais vasario 18-22 dienomis vyko Briuselio knygų mugė, o vasario 25-28 dienomis knygų mylėtojai rinkosi į Vilniaus knygų mugę. Kaip kiekvienais metais taip ir šiemet Vilniaus knygų mugėje buvo siūloma turtinga edukacinė programa vaikams, susitikimai ir kūrybinės dirbtuvės su vaikų literatūros autoriais. Kone didžiausią indėlį vaikų literatūros pristatyme įneša daugiametė Vilniaus knygų mugės bendradarbė - dailininkė Sigutė Chlebinskaitė, kuri „Knygų šalyje“ suburia kūrybiškiausių vaikų literatūros autorius ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų Europos šalių. Sigutė lenkėsi Belgijos lietuvių bendruomenėje praėjusių metų pabaigoje ir jos dirbtuvių dalyviai iki šiol prisimena puikius momentus, pasidalintus su Sigute ir kitais bendruomenės nariais, kuriant savąsias knygas.




Šiemet garbingiausia Vilniaus knygų mugės viešnia buvo Kvĕta Pacovská iš Čekijos. Tai ilgametė vaikų literatūros kūrėja, dailininkė besidalinanti nuoširdžiai ir atvirai su išoriniu pasauliu savo meno kūriniais. Šios dailininkės knygomis žavisi tiek vaikai, tiek suaugusieji. Kūrėjai būdingos ryškios spalvos. Savo darbuose ji derina įvairiausias formas, nevengia spalvų kontrastų, taip stimuliuodama skaitytojų vaizduotę. Jos knygos yra netradicines ir dažnai virsta tikrais meno kūriniais, kuriuose atrandame piešinius, iliustracijas, paslėptus siurprizus ir netgi popieriaus skulptūras. 88 metų amžiaus Kvĕta Pacovská, pradėjusi knygų iliustravimą dar 1950-aisiais, įkvėpta didžiųjų meno meistrų Paul Klee, Joan Miro ir Vassily Kandinsky, nuolatos dirba ir būdama garbaus amžiaus nesiliauja iliustravusi knygas. Skirtingose knygose sutinkame jau pamėgtus ankstesnių knygų personažus, kurie spalvingi, šmaikštus, dinamiški. Kūrėja yra apdovanota įvairiais tarptautiniais apdovanojimais: 1992 metais jai suteikta garbinga tarptautinė Anderseno premija, kuri prilyginama Nobelio premijai vaikų literatūros srityje.

Kvĕta Pacovská
Knygutės vaikams











Norėdami artimiau susipažinti su Kvĕtos Pacovskos kūryba Belgijos lietuvių bendruomenės vaikai vasario 26 dienos, penktadienio, popietę rinkosi į kūrybines dirbtuves su Briuselyje gyvenančia vaikų literatūros autore ir iliustratore Lina Mumgaudyte. Susirinkusiems buvo skaitomos Kvĕtos Pacovskos knygos, vėliau vaikai patys kūrė knygeles, bei perkėlė ant popieriaus lapų mėgiamus savų istorijų personažus.

Daugiau nuotraukų iš šių dirbtuvių: Kūrybinės dirbtuvės.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą