2015 m. spalio 28 d., trečiadienis

"Sezoninė virtuvė" svečiuose pas Briuselio lietuvius

Ingos Rudzinskienės tekstas
Ramunės Skruodienės nuotraukos

Vieną lietingą spalio pabaigos vakarą gero maisto mėgėjai rinkosi į LR ambasadą, kur turėjo įvykti susitikimas su trijų knygų maisto tematika autore  Renata Ničajiene. Susitikimas vyko jaukioje Ambasados bibliotekoje, kamerinėje aplinkoje. Susitikimo pradžioje žodį tarė ambasadorius Gediminas Varvuolis, kuris pristatė Renatą susirinkusiesiems.

Ambasadoriaus G. Varvuolio kalba























Pasibaigus oficialiai daliai Renatą kalbino jos mokyklos laikų draugė Inga, kuri taip pat pasidalino prisiminimais apie draugės pomėgius dar mokyklos laikais. Dabartinėje savo veikloje - kulinariniame bloge Sezoninė virtuvė ir knygose „Sezoninė virtuvė“, „Nostalgiški skanumynai“ bei lapkričio viduryje pasirodančioje „Gero maisto dienoraštis. Žiema“ - Renata suderino tris dar nuo jaunų dienų puoselėtus pomėgius - gaminti, rašyti ir fotografuoti.

Mokyklos draugė Inga, knygų autorė Renata ir renginio organizatorė Vitalija























Pokalbio metu Renata papasakojo, kaip prieš penkerius metus gimė mintis pradėti rašyti blogą (tam, beje, įtakos turėjo ir Briuselis), atskleidė, kodėl nusprendė parašyti pirmą, antrą ir galiausiai trečią knygą. Buvo daug kalbama apie pačius sezoniško maitinimosi principus, kurių dar labai aktyviai laikomasi romaniškų kultūrų šalyse, tačiau kurie jau, deja, primiršti Lietuvoje.

Renatos kepti pyragai























Renata ragino susirinkusiuosius gaminti maistą sezoniškai, nes juk tiesa, kad braškės skaniausios (ir pigiausios) birželį, o obuoliai rudenį. Atitinkami produktai ir yra sveikiausi būtent savo sezono metu. Todėl laikytis sezoniškumo principų ne tik naudingiausia sveikatai, bet ir ekonomiškai apsimoka.

Atidūs klausytojai























Įpusėjus vakarui Renata pristatė savo naująją knygą „Gero maisto dienoraštis. Žiema“, kurios maketą rodė ekrane. Pati knyga knygynuose pasirodys lapkričio viduryje. Receptus maistinio vertingumo aspektu įvertino dietistė. Tai pirmoji knygų serijos „Gero maisto dienoraštis“ knyga, jų bus iš viso keturios. Knygoje kiekvienai žiemos sezono dienai skirtas vis kitas sveikas receptas, yra intarpų, pasakojančių apie skirtingų rūšių aliejų ir pan.

Keletas receptų dovanota žiūrovams























Susitikimo metu susirinkusieji lapukuose užrašė klausimus, į kuriuos Renata mielai atsakė. Vyko nuoširdi betarpiška diskusija ir dalinimasis nuomonėmis. Vakarą būtų buvę galima tęsti dar ilgai, nes kalbų netrūko, tačiau spaudžiant laikui Renata pasiūlė susirinkusiesiems paragauti jos pagamintų sveikuoliškų rutuliukų ir dviejų rūšių obuolių pyragų, kurių vienas buvo iškeptas tradiciškai naudojant baltus miltus, o kitas - miltus pakeičiant kitais produktais. Valgant pyragą ir gurkšnojant arbatą bei vyną visi dar mielai šnekučiavosi, o norintieji galėjo įsigyti Renatos knygų, kurias ji asmeniškai kiekvienam dedikavo.

Renatos knygos





















Dėkojame Lietuvos Respublikos ambasadai Belgijoje už didžiulę pagalbą organizuojant šį renginį.

Daugiau nuotraukų iš renginio: "Sezoninė virtuvė Briuselyje".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą