2015 m. lapkričio 13 d., penktadienis

Laimos Kreivytės paskaita "Marija Teresė Rožanskaitė. Gyvenimas ir kūryba"

V. Povilaitytės-Petri tekstas
R.Skruodienės nuotraukos

Šių metų lapkričio 13-15 dienomis Kultūros vakarų organizatorių pakviesta Briuselyje lankėsi Lietuvoje menotyrininkė Laima Kreivytė. Jos straipsnius galime rasti kultūros svetainėje "Literatūra ir menas", "7 meno dienos", ,,Kinas” ir kituose meno ar kultūros leidiniuose.

Menotyrininkės interesų ir tyrimų laukas labai platus: šiuolaikinis ir modernus menas, kinas, literatūra, lyčių studijos. Laimą Kreivytę dažnai sutiksime bianalėse ir pačių aktualiausių kultūros renginių sūkuryje.

2011 metais Tarptautinės dailės kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos sekcija išleido knygą "Marija Teresė Rožanskaitė. Vaizdai ir tekstai", kurią sudarė Laima Kreivytė. Ši knyga apibūdinama kaip "universali, daugialypė ir sąmoningai neišbaigta menininkės kūrybos ir gyvenimo dėlionė" (Kristina Stančienė, Literatūra ir menas, 2012-03-16).

Tad penktadienio, lapkričio 13-osios, vakare Belgijos lietuviai susirinko į Laimos  Kreivytės paskaitą "Marija Teresė Rožanskaitė. Gyvenimas ir kūryba", po kurios galėjo tiesiogiai pabendrauti su menotyrininke bei pasidalyti įspūdžiais. Renginys vyko Lietuvos Ambasados Belgijoje bibliotekoje. Ši biblioteka pamažu tampa vieta, reguliariai suburianti Belgijoje gyvenančius literatūros ir meno mylėtojus.

Daugeliui susirinkusiųjų, ypatingai tiems, kurie jau daugelį metų gyvena ne Lietuvoje, Marijos Teresės Rožanskaitės (1933-2007) asmenybė, jos gyvenimo kelias ir kūriniai buvo didelis atradimas. Menotyrininkė Laima Kreivytė atskleidė sudėtingą Marijos Teresės Rožanskaitės asmenybės bei kūrybinio kelio raidą. Vakaro dalyviai liko sužavėti Marijos Teresės Rožanskaitės kūriniu modernumu ir įvairove. Kartu jie turėjo galimybę įsigyti iš Lietuvos atvežtas knygas apie Mariją Teresę Rožanskaitę, kurias skaitydami galės daugiau sužinoti apie menininkę ir jos kūrybos kontekstą.


Vakaro metu taip pat buvo diskutuojama, kaip būtų galima pristatyti ir populiarinti Mariją Teresę Rožanskaitę bei  jos kūrybą už Lietuvos ribų. Buvo kalbėta apie galimybes surengti Marijos Teresės Rožanskaitės kūrinių parodas Belgijoje ar gretimose šalyse. Laima Kreivytė prisiminė švedų menininkę Hilma af Klint (1862-1944), kuri laikoma viena iš abstraktaus meno pradininkių. Hilma af Klint buvo primiršta, tačiau pastaraisiais metais susidomėjimas jos kūryba labai išaugo – jos kūryba yra pristatoma net pradinių klasių mokiniams, kurie ruošia kūrybinius projektus, įkvėpti Hilmos af Klint kūrinbinių idėjų.

Laima Kreivytė Belgijoje praleido ir šeštadienį bei sekmadienį, lankydama dailės muziejus, šiuo metu veikiančias parodas, kalbėdamasi su Belgijos dailės žinovais ir dalindamasi savo patirtimi bei sukauptomis žiniomis su Belgijos lietuviais. Ir viešniai, ir jos sutiktiems žmonėms viešnagė paliko šiltą ir gerą įspūdį.

Daugiau foto: Laimos Kreivytės paskaita


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą