2015 m. lapkričio 14 d., šeštadienis

Šiaurės šalių literatūros skaitymai

Tekstas: Vitalija Povilaitytė-Petri ir Inga Rudzinskienė
Nuotraukos: Kristina Vilkė

Lapkričio 14 dienos popietę Belgijos lietuviai rinkosi į lietuviškos šeštadieninės mokyklėlės patalpas skaityti Šiaurės šalių literatūros. Šie skaitymai buvo Šiaurės šalių bibliotekų savaitės iniciuotų renginių dalis (http://bibliotek.org/lt). Jau aštuonioliktąjį kartą šimtai Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekų, mokyklų, bendruomenių ar skaitymo grupelių renkasi jaukioje žvakių šviesoje skaityti vaikų literatūros ekspertų pasiūlytų knygų.



Šių metų skaitymų tema buvo Draugystė. Lietuvių  kultūros centre Belgijoje susirinkę tėveliai ir vaikai kalbėjosi, kas yra draugystė. Mama Žydra ir tėtis Karolis skaitė ištraukas iš norvegų rašytojos Maria Parr knygos "Vaflinė širdelė" ir švedų  rašytojos  Astrid Lingren knygos "Ronja plėšiko duktė".



Norvegė Maria Parr pirmąją savo knygą "Vaffelhjarte" ("Vaflinė širdelė") parašė 2005 m. Knyga sulaukė didžiulio susidomėjimo, autorė už šią knygą laimėjo nynorsku rašomosios norvegų kalbos vaikų literatūros premiją, taip pat nominuota prestižinei Brage premijai. Maria Parr dažnai lyginama su Astrida Lindgren.



Astridos Lingren knygos yra gerai žinomos ir Belgijoje gyvenantiems lietuviams vaikams. Paklausti, kokias Astridos Lindren knygas vaikai yra skaitę, jie išvardijo visa eilę kūrinių:  Pepę Ilgakojinę, Mažylį ir Karlsoną, kuris gyvena ant stogo, Emilį iš Lionebergos ir kitas.

Švedų literatūra

Karlsonas












Po skaitymų vaikai ir jų tėvai kalbėjosi apie knygas, vaišinosi draugystę simbolizuojančiomis vaflinėmis širdelėmis, dalinosi obuoliais, tortu, užsigerdami žolelių, surinktų Lietuvos pievose, arbata.



Prieš metus įsikūrusiame Lietuvių  kultūros centre Belgijoje šie skaitymai vyko pirmąjį kartą. Skaitymų dalyviai atsinešė namuose turimas Šiaurės šalių rašytojų knygas ir suorganizavo mini parodėlę. Vaikai galėjo susipažinti su įvairiomis rašytojų knygomis.

Daugiau foto: Šiaurės šalių skaitymai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą