2015 m. gruodžio 11 d., penktadienis

Dr. Laimonas Briedis - "Lithuania: all over the map"

V. Povilaitytės-Petri tekstas
R. Skruodienės nuotraukos

Artinantis didžiosioms ir gražiausioms metų šventėms, tuo laiku, kai vis dažniau mintimis nusikeliame į Lietuvą ir prisimename artimuosius ir jų ilgimės labiausiai, Belgijoje gyvenantys lietuviai rinkosi į susitikimą su kultūros geografu ir istoriku dr. Laimonu Briedžiu kalbėtis apie Lietuvą. Vakaro tema buvo gana intriguojanti ir plati "Lithuania: all over the map". Išvertus į lietuvių kalbą tai reikštų: Lietuva pasklidusi (ar išsibarsčiusi) po pasaulio žemėlapį.























Susitikimo vakaras buvo organizuotas glaudžiai bendradarbiaujant Lietuvos Nuolatinei Atstovybei Europos Sąjungoje, Lietuvos Ambasadai Belgijoje ir Lietuvos Kultūros Centrui Belgijoje.

Lektorius pradėjo vakarą nuo savosios istorijos, pasakodamas kaip istoriniai įvykiai įtakojo jo artimų žmonių gyvenimus, susitikimus ir išsiskyrimus, kaip šeima išsibarstė po pasaulį ir kaip pavyksta vėl iš naujo surankioti šeimos žmones bei parašyti šeimos istoriją.

Istorikas pakvietė žvilgtelėti į gerai žinomo kino režisieriaus Roberto Rossellini gyvenimo etapą, susietą su švedų aktore Ingrid Bergman ir jų bendrai kurtą filmą „Stromboli“, ir atrasti, kaip tai susiję su Lietuva. Daugeliui savo filmų Rossellini naudojo įkvėpiančias kūrybai, realistines savo gyvenimo, šalia esančių ar atsitiktinai sutiktų žmonių istorijas. Ne išimtis yra ir „Stromboli“ filmas, kuriame pasakojame apie karo pabėgėlę iš Lietuvos vardu Karin, kurios rolę atlieka Ingrid Bergmen. Yra išlikę įrodymų, kad režisierius keliaudamas iš Neapolio į Romą automobiliu, savo kelyje sutiko moterį, laikinai apsistojusią pabėgėlių stovykloje ir norinčią bet kokia kaina ištrūkti iš šios baisios gyvenimo realybės. Filmo pagrindinė veikėja Karin pasiryžusi bet kokiems tolesniems išbandymams. Tačiau apsigyvenus izoliuotoje saloje, beveik nemokant kalbos, vietinių gyventojų laikomai keistuole ir užsieniete, jos gyvenimas nėra lengvas. Jaunai moteriai Stromboli saloje tampa sunku ir ji bet kokia kaina stengiasi pabėgti. Filmas sukurtas prieš daugiau nei 60 metų, tačiau jo  siužetas labai šiuolaikiškas ir išlieka aktualus, ypač žvelgiant į šių dienų Europos ir Lietuvos realijas.

Šis pavyzdys parodo, kad žmonės visada judėjo karų ir negandų laikotarpiais, o jų asmeninės istorijos persipina tarpusavyje, šiuo konkrečiu atveju net lietuviškos istorijos fragmentai įaudžiami į Italijos kinematografijos klodus.

Laimonas Briedis vakaro dalyviams pasakojo rodydamas nuotraukas apie geografines vietoves, kurios susiję su Lietuvos ar Vilniaus vardais. Šiose vietose kadaise gyveno lietuviai ar iš Vilniaus atvykę žmonės, kuriems paliktas miestas buvo be galo svarbus. Dauguma minėtų vietovių randamos Jungtinių Amerikos Valstijų žemėlapyje.


Vakaro pabaigoje susitikimo moderatorė Jurgita Žemaitytė atsidėkodama už puikų renginį padovanojo Laimonui Briedžiui prieš savaitę Briuselyje apsilankiusios Sigutės Chlebinskaitės atvežtą senąjį juodai-baltą Vilniaus žemėlapį. Taip tarsi sujungdama žmones, kurie vedami geranoriškumo atvyksta į lietuvių bendruomenę Briuselyje ir skleidžia žinią apie Lietuvą, jos istoriją, kultūrą, literatūrą ne tik patiems lietuviams, bet ir kitų šalių žmonėms gyvenantiems Briuselyje.

Laimonas Briedis palinkėjo, kad mes nuspalvintume savo šalies žemėlapį pačiomis švelniausiomis spalvomis, kaip tai buvo daroma keletą šimtmečių atgal, kad išnyktų sienos tarp šalių, kad žmones sietų jų vieningumas ir solidarumas,  ir kad Lietuvos žemėlapis  būtų gyvas bei pasakotų apie tikrų žmonių tikras istorijas.



Šiuo metu Lietuvos nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje, eksponuojama paroda „Lietuva žemėlapiuose“, kurioje pristatomi originalūs žymiausi XVI–XVIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir kaimyninių šalių žemėlapiai, pagaminti Nyderlanduose.

Paroda pristato senosios kartografijos pavyzdžius iš advokatų kontoros „Valiunas Ellex“ kolekcijos. Lietuvoje tai viena didžiausių privačių meno kolekcijų, kurioje sukaupti vertingi tapybos, skulptūros, senųjų žemėlapių, istorinės grafikos, lituanistinių knygų ir retų spaudinių rinkiniai. Esminis šios kolekcijos kriterijus yra eksponatų ryšys su Lietuva.



Maloniai kviečiame apžiūrėti šią unikalią parodą, kuri veiks iki 2016 m. vasario mėn. pabaigos. Nuorodoje rasite informaciją kaip užsiregistruoti apsilankymui atstovybėje:

http://eu.mfa.lt/eurep/lt/vieta-mieste

Advento laikotarpyje įvykęs susitikimas buvo puiki galimybė visiems susirinkusiems atsigręžti į save, savo šaknis, iš naujo permąstyti ir panalizuoti savo ir savo šalies tapatybę, savąją vietą dabartiniame Lietuvos gyvenime, žemėlapyje ir istoriniame kontekste.

Daugiau foto iš vakaro su Laimonu Briedžiu: "Lithuania: all over the map"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą