2015 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Vakaras su Austėja Landsbergiene - Didžiausias XXI a. tėvų iššūkis: kontrolės ir laisvės dermė

V.Povilaitytės-Petri tekstas, R.Skruodienės nuotraukos

Baigiantis šventiniam Velykų šurmuliui, balandžio 9-osios vakarą, Belgijos lietuviai rinkosi į seminarą - diskusiją  su edukologijos mokslų daktare Austėja Landsbergiene. Vakaro tema buvo "Didžiausias XXI a. tėvų iššūkis: kontrolės ir laisvės dermė. Kaip (už)auginti pasitikinčią savimi bei pagarbią asmenybę?"



Daugelis seminaro dalyvių susipažino su  Austėja dar prieš keletą metų, jai tuomet gyvenant Briuselyje. Jau tada Austėja entuziastingai būrė jaunas lietuves mamas, iniciavo reguliarius tėvų susitikimus parkuose, jaukiose kavinukėse, namuose, kur su mažyliais ant rankų buvo dalinamasi patirtimi ir diskutuojama vaikų auginimo bei auklėjimo klausimais. Daugelis užsimezgusių draugysčių ir pažinčių gražiai tęsiasi, tad Austėja buvo be galo laukiama Belgijos lietuvių bendruomenėje ir vakaro metu vyravo šilta pasitikėjimo atmosfera.



Reikia pripažinti, kad šiuolaikiniams jauniems tėvams gana lengva pasiklysti vaikų auklėjimo metodologijų ir su jomis susijusios literatūros gausybėje, tad daugeliui seminaro dalyvių norėjosi rasti atsakymus į klausimus: kokie gi auklėjimo metodai yra efektyviausi, moksliškai pagrįsti ir naudotini auginant brandžias, pasitikiančias savimi, jaučiančias pagarbą sau ir kitiems, asmenybes.

Seminaro dalyvius sužavėjo lektorės profesionalumas, entuziazmas, energija, užtikrintumas, pasitikėjimas savimi bei gebėjimas profesionaliai dalintis informacija. Trys susitikimo valandos praskriejo nejučiomis ir buvo pripildytos vertingos informacijos, dalinimosi savo kaip keturių vaikų mamos, mokslininkės bei vaikų darželių ir mokyklų įkūrėjos patirtimi. Austėja taip pat rėmėsi ir savo kolegų, tarptautinėse konferencijose, mokymuose ir seminaruose sutiktų bei pažintų mokslininkų naujausių tyrimų rezultatais vaikų auklėjimo bei lavinimo srityje.



Buvo akcentuojama apsisprendimo, nuoseklumo, pasitikėjimo savimi bei pasirinktais auklėjimo metodais svarba. Kiekviena šeima ir kiekvienas vaikas yra unikalūs, tad šeima turi nusistatyti jai priimtinas ir jų vertybes atspindinčias taisykles bei jų nuosekliai laikytis. Tėvų autoritetas ir ryžtingi sprendimai, pagrįsti atsakomybe, padeda sukurti šeimoje saugumo ir pasitikėjimo atmosferą. Lektorė kalbėjo apie prieraišumo teoriją, saugumo jausmą tėvystėje, konstruktyvią kritiką, turimus lūkesčius vaikų atžvilgiu, visuomenėje vyraujančius stereotipus bei jų skaldymą. Buvo aptartas ir vaikų savarankiškumo ugdymas, pasitikėjimo vaiku būtinybė, suteikiamos galimybės vaikui bandyti ir leisti jam suklysti bei mokytis iš savo klaidų. Mokslininkė kvietė visais įmanomais būdais vengti fizinio ir emocinio smurto naudojimo, kuris žaloja vaikus visam gyvenimui.

Vakaro antroje dalyje Austėja atsakė į konkrečius tėvams rūpinčius klausimus. Po šio susitikimo vakaro dalyviai jautėsi pasikrovę energija, labiau atsipalaidavę ir daugiau pasitikintys savimi bei pasiryžę augti bei tobulėti kartu su vaikais.

Daugiau fotografijų galite pamatyti  "Austėjos vakaras".

Taip pat siūlome pažiūrėti susitikimo su Austėja ištraukas:

1 komentaras: