2016 m. lapkričio 19 d., šeštadienis

Šiaurės šalių literatūros savaitė

Tekstas: Vitalija Povilaitytė-Petri
Nuotraukos ir video medžiaga: Ramunė Skruodienė


Šių metų lapkričio 14-20 dienomis vyko Šiaurės šalių bibliotekų savaitė, kurios metu  Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekose, mokyklose, ikimokyklinio ugdymo ir kitose kultūros ir švietimo įstaigose vyko Šiaurės šalių literatūros skaitymai.



Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Šiaurės šalyse rengiama 20-tą, Baltijos šalyse - 19-tą kartą. Kasmet į šią iniciatyvą įsitraukia daugiau nei 2000 institucijų iš viso Šiaurės ir Baltijos regiono, skaitymuose dalyvauja  vaikai ir suaugusieji vienuolikoje šalių ir autonominių sričių. Šiaurės šalių bibliotekų savaitę rengia Asociacijų Norden Sąjunga kartu su nacionalinėmis asociacijomis Norden. Projektą finansuoja Šiaurės ministrų taryba (http://bibliotek.org/lt).



Kiekvienais metais Šiaurės šalių bibliotekų savaitės organizatoriai pasiūlo temą (šių metų tema - „Ateitis“) ir kviečia skaityti knygas balsu trims amžiaus grupėms. Šiais metais ikimokyklinio ir jaunesnio amžiaus vaikams buvo siūlyta skaityti norvegų rašytojo Stiano Hūlės (Stian Hole) knygą "Garmano vasara", paaugliams ir jaunimui - novelę "Naftos stebuklas" iš jaunųjų Grenlandijos rašytojų novelių rinkinio "Allatta! 2040" ("Rašykim! 2040"), o suaugusiems - ištrauką iš suomių rašytojos Emi Iterantos (Emmi Itäranta) romano "Vandens skonis".

Lapkričio 19 dieną Belgijos lietuvių bendruomenė tęsė praėjusį rudenį pradėtą kelionę į Šiaurės šalių literatūrą ir vakarėjant, jaukioje žvakių šviesoje skaitė balsu Stiano Hūlės knygą "Garmano vasara", bei ištrauką iš Tuvės Janson knygos “Tėtis ir jūrą”. Susirinkusieji kalbėjosi apie Stiano Hūlės ir Tuvės Janson kūrybą bei šių autorių knygų vietą pasaulio literatūroje.

Vakaro skaitymai tęsėsi susirinkusiųjų  iš namų atsineštų knygų peržiūra ir pokalbiais prie lietuviškos arbatos puodelio.

Kviečiame pajusti skaitymų nuotaiką žiūrint Ramunės Skruodienės sukurtą filmą.


Daugiau apie Stiano Hūlės kūrybą galite paskaityti Picturebook makers tinklalapyje: Stian Hole.

Daugiau foto iš renginio: Šiaurės šalių literatūros savaitė.

1 komentaras: